Andre Onana heeft het kamp van Kameroen verlaten na zijn val tegen Servië

Kameroen doelman Andre Onana is geschrapt voor de tweede wedstrijd tegen Servië na een ruzie met manager Rigobert Song. Het conflict tussen Onana, Song en FA-voorzitter Samuel Eto’o is onoplosbaar, dus is de Inter-doelman bereid een vlucht te nemen om Qatar te verlaten.

Onana, die voor Inter Milan speelt, is een van de beste keepers ter wereld gezien zijn staat van dienst en het feit dat hij de sticks vasthoudt voor een grote club in Europa. Bondscoach Rigobert Song liet Onana echter weg in de tweede groepswedstrijd, die hij maandag met 3-3 gelijkspeelde met Servië, en besloot Devis Epassy in het doel te zetten.

Hoewel verschillende media beweren dat het om een disciplinaire kwestie gaat, heeft MARCA vernomen dat dit niet de reden is. Onana verlaat het WK met zijn goedkope voetbalshirts – hij zal niet meer spelen – om een sportieve reden, vanwege het “spelmodel”. De ruzie tussen hem en de coach gaat over de weigering van Onana om zijn stijl van keepen te veranderen van een moderne naar een “traditionele” stijl. De 26-jarige Onana is een “moderne” keeper in elke zin van het woord. Hij werd opgeleid in Barcelona’s La Masia, kwam vervolgens bij Ajax terecht en ontpopte zich als een van de beste keepers van Europa.

Onana had volgens bronnen afgewacht of voorzitter Samuel Eto’o van de Kameroense voetbalbond (FECAFOOT) of Song met hem zou praten over de situatie, maar nam zijn besluit toen dat niet gebeurde. De doelman van Inter heeft de situatie vanuit zijn perspectief toegelicht met een verklaring die op zijn Instagram stories is gepubliceerd. Hij zei: “Ik heb me altijd gedragen om het team op een goede manier naar succes te leiden. Ik heb al mijn inspanningen en energie gestoken in het vinden van oplossingen voor een situatie die een voetballer vaak meemaakt, maar er is geen wil geweest aan de andere kant.”

Song is een legendarisch figuur in het Kameroense voetbal. Hij vertegenwoordigde de Indomitable Lions op vier WK-toernooien – en werd er twee keer uit het veld gestuurd. Tijdens zijn persconferentie na de wedstrijd zei de voormalige middenvelder dat Onana het WK had kunnen voortzetten, mits hij zijn houding zou veranderen en ‘de regels zou respecteren’. Door zijn afwezigheid werd Kameroen gedwongen tot een 3-3 gelijkspel, waardoor de Afrikaanse reuzen hun laatste groepswedstrijd moeten winnen om kans te maken op het bereiken van de knock-outfase.

Intussen heeft de Kameroense voetbalbond een verklaring vrijgegeven waarin het zijn steun aan de coach herhaalt en stelt dat het gaat om het behoud van discipline, solidariteit, complementariteit en cohesie binnen het team. Er zijn aanwijzingen dat de coach en de doelman het oneens waren over het feit dat Onana zich regelmatig buiten zijn strafschopgebied waagde.

Na zijn uitsluiting heeft de doelman van Inter Milan besloten het kamp definitief te verlaten en niet meer terug te keren, zoals bevestigd door de Italiaanse journalist Fabrizio Romano. Kameroen stond vroeg in de tweede helft met 3-1 achter, maar twee doelpunten redden een punt en maakten een einde aan de acht wedstrijden die de ploeg sinds 2002 verloor op het WK. Ze hebben één punt na twee wedstrijden in Groep G en maken weinig kans op kwalificatie voor de Ronde van 16, aangezien ze vrijdag in de laatste wedstrijd van de groepsfase Brazilië moeten verslaan.

Tweede keus keeper Devis Epassy is een groentje: de in Frankrijk geboren back-up vertegenwoordigt de Saoedische Pro League club Abha op binnenlands niveau en speelde slechts vijf keer eerder voor Kameroen. Eerder meldde Sports Brief hoe Vincent Aboubakar van de bank kwam om Kameroen naar een zenuwslopende thriller met zes doelpunten met Servië te leiden. De stopper werd in het spel gebracht toen de Indomitable Lions met 3-1 achterstonden met nog iets meer dan 30 minuten op de klok.

Geef een reactie