Argentinië van Lionel Messi krijgt grootste tegenslag in 1-2 verlies tegen Saoedi-Arabië

Saudi-Arabië heeft dinsdag een van de grootste verstoringen in de geschiedenis van het WK veroorzaakt door het Argentinië van Lionel Messi met 2-1 te verslaan in een verbazingwekkende wedstrijd in Groep C. Met de derde plaats op de wereldranglijst, drie jaar ongeslagen en een van de favorieten om het toernooi van 2022 te winnen, hadden velen verwacht dat Argentinië Saudi-Arabië opzij zou schuiven met 48 plaatsen tussen de twee teams op de wereldranglijst.

Ongeslagen in hun vorige 36 wedstrijden voorafgaand aan het toernooi – een reeks die terugging tot juli 2019 en net achter Italië’s wereldrecordreeks van 37 wedstrijden lag – nam Argentinië al na 10 minuten de leiding toen Messi vanaf de strafschopstip bekeerde. De Green Falcons maakten echter niet alleen de eerste helft gelijk, maar scoorden vijf minuten later opnieuw met een schitterend schot van Salem al-Dawsari, dat uiteindelijk het winnende doelpunt werd. Argentinië voerde de druk op in de tweede helft, maar kon geen beslissend doelpunt maken. Het had zo anders kunnen lopen als er in de eerste helft niet drie keer buitenspel was geconstateerd, waardoor Argentinië drie potentiële doelpunten misliep.

Het Argentijnse verlies evenaart andere WK-ongelukken zoals de 1-0 overwinning van Senegal op titelhouder Frankrijk in de openingswedstrijd van 2002 en de Verenigde Staten die Engeland versloegen met dezelfde score in 1950. Op de vraag hoe zijn teamgenoten zich na de wedstrijd voelden, zei Messi: “De waarheid? Dood. Het is een hele harde klap, want we hadden niet verwacht op deze manier te beginnen.”

Messi’s saga is een van de belangrijkste verhalen van het WK 2022 in Qatar. Hij wordt beschouwd als een van de beste voetballers aller tijden. Zijn carrière bij FC Barcelona is recordbrekend geweest. En toch heeft hij nooit een WK in goedkope voetbalshirts kunnen winnen met zijn geboorteland Argentinië. Alle gesprekken voorafgaand aan de wedstrijd waren gericht op de 35-jarige, een van de grootste spelers ooit die speelt in wat waarschijnlijk zijn laatste WK is.

De laatste keer dat Argentinië zijn openingswedstrijd in de WK-groep verloor in 1990 – tegen Kameroen – ging het door naar de finale, waar het verloor van Duitsland, maar dat zal de Zuid-Amerikanen nu weinig troost bieden na de nederlaag tegen het land dat op de 51e plaats staat in het wereldvoetbal. Argentinië kan misschien moed putten uit het feit dat het al eerder zijn eerste wedstrijd op een WK verloor, zich herstelde en uiteindelijk de finale haalde (waarover dadelijk meer). De overwinning van Saoedi-Arabië was nog indrukwekkender gezien de grote kansen die het land had: Volgens gegevensanalist Nielson Gracenote werd de ploeg een kans van 8,7 procent op de overwinning toegedicht.

Alle hoop is niet verloren voor Argentinië. Het is nog steeds favoriet om te winnen van Mexico en Polen en de droom van Messi om de Wereldbeker te winnen is nog niet dood. Maar nog een verlies zou het team vrijwel zeker elimineren, terwijl een gelijkspel gevaarlijk kan zijn, afhankelijk van wat er gebeurt in de andere groepswedstrijden.

“Er zijn geen excuses. We zullen eensgezinder zijn dan ooit. Het is een pijnlijk verlies, maar we moeten op onszelf blijven vertrouwen”, aldus Messi. Feit is dat hij het grootste deel van zijn carrière heeft geprobeerd te winnen met Argentinië, heeft geworsteld om de genegenheid van zijn eigen volk te veroveren, en daarin jammerlijk heeft gefaald. Als een van de grootste spelers aller tijden is dit misschien zijn laatste kans om de grootste prijs van het voetbal te winnen, wat zijn voorganger als Argentijns idool Diego Maradona in 1986 deed.

Geef een reactie