Robert Lewandowski en Polen’s WK 2022 hoop groeit

Polen’s Robert Lewandowski zei dat ze een moeilijke groep hebben gekregen naast Argentinië, Mexico en Saoedi-Arabië op het WK in Qatar, maar hij gelooft dat ze vooruitgang kunnen boeken. De Poolse ploeg slaagde er vier jaar geleden in Rusland niet in om uit hun groep te komen en Barcelona spits Lewandowski is erop gebrand om een soortgelijke uitkomst te voorkomen.

The White and Red Orly die worden aangeduid als The Eagles volgden een 6-2-2 in Groep I van UEFA’s World Cup kwalificatie campagne, en eindigden als tweede na Engeland. Na de derde plaats op de World Cups van 1974 en 1982 en het bereiken van de ronde van 16 in 1986, heeft Polen zich gekwalificeerd voor slechts drie van de afgelopen negen toernooien en is nooit verder gekomen dan de groepsfase.

Echter, op weg naar de 2022 FIFA World Cup in Qatar, is het Poolse nationale team een beetje een onbekende geworden.  Een nieuwe manager is opnieuw in de hot seat, met voormalig Polen U21 baas Czesław Michniewicz nu aan het roer in het toernooi. Op donderdag 20 oktober, diende Michniewicz een officiële voorlopige lijst van 47 spelers in bij de FIFA, waaruit hij binnenkort een definitieve 26-man rooster voor Qatar zal selecteren, die op maandag 14 november klaar moet zijn.

Lewandowski is de eerste naam op de teamlijst. De enige vraag is wie er naast hem speelt – en hoe. De spits slaagde er niet in om in zijn enige vorige toernooi optreden in Rusland in 2018, toen Jan Bednarek en Grzegorz Krychowiak de enige doelpunten van het team maakten.

Lewandowski zette Polen op weg naar het WK in maart met het openingsdoelpunt in de 2-0 play-off overwinning op Zweden, toen hij zijn totaal voor het nationale team op 75 bracht in 129 optredens. Maar de tijd begint te dringen voor Lewandowski om Polen door een andere vruchtbare periode te loodsen zoals Grzegorz Lato en Zbigniew Boniek, die Polen’s gouden tijdperk in de jaren 1970 en 1980 leidden. “Ik moet en wil me gemotiveerd voelen om te laten zien wat ik kan doen op het voetbalveld,” vertelde Lewandowski de FIFA website.

Robert Lewandowski is op clubniveau al meer dan tien jaar constant in de beste vorm van zijn leven. De 34-jarige is een complete spits die zowel zijn benen als zijn hoofd kan gebruiken om te scoren met ruimte of zelfs weinig ruimte voor het doel. Lewandowski werd in zeven van zijn acht seizoenen bij Bayern München topscorer van de Bundesliga en maakte in zijn laatste drie campagnes meer dan een doelpunt per wedstrijd voordat hij afgelopen zomer met een transfer van 51 miljoen dollar naar Barcelona vertrok.

Jong talent begint ook door te breken in de seniorenselectie: Jakub Kiwior van Spezia, Sebastian Szymanski van Feyenoord en Nicola Zalewski van AS Roma zullen waarschijnlijk niet alleen in het vliegtuig naar Qatar zitten, maar ook in de basisopstelling voor de eerste wedstrijd van de groepsfase. De Polen beginnen hun wedstrijd in Qatar met Mexico op 22 november, maar eerst spelen ze een laatste vriendschappelijke wedstrijd tegen Chili op 16 november. Dan spelen ze vier dagen later tegen Saoedi-Arabië voor de mogelijk beslissende eindstrijd tegen Argentinië op 28 november.

Lewandowski zei dat Argentinië een van de favorieten was om de titel te winnen en Mexico was altijd gevaarlijk in grote toernooien. In een goedkope voetbalshirts, zal hij Polen’s belangrijkste aanvallende dreiging zijn, maar de voormalige Bayern München frontman zei dat er meer in zijn spel zat dan alleen maar doelpunten. Met zijn kwaliteiten als lengte, kracht, balans, tempo, intelligente bewegingen en vaardigheid met beide voeten kan hij Argentinië, Saoedi-Arabië en Mexico, die in dezelfde groep C zitten, een hels karwei bezorgen.

Voormalig Oekraïne aanvoerder en coach Andriy Shevchenko overhandigde Barcelona en Polen ster Robert Lewandowski een Oekraïense armband om te dragen op het WK in Qatar later dit jaar. “Ik ben erg trots omdat ik weet wat het betekent om het volk van Oekraïne te steunen,” zei Lewandowski. De Barcelona-ster droeg vorig seizoen een soortgelijke armband voor Bayern München in een Bundesliga-confrontatie met Eintracht Frankfurt als steunbetuiging aan Oekraïne na het begin van de Russische militaire invasie.

Oekraïne slaagde er niet in zich te kwalificeren voor het WK en Lewandowski zei: “Ik zal de armband van Shevchenko dragen op het WK in november als een herinnering dat het volk van Oekraïne er niet alleen voor staat.” Shevchenko, de voormalige aanvaller van Chelsea en AC Milan die 111 keer voor Oekraïne speelde, heeft geld ingezameld voor de wederopbouw van zijn land na de invasie. “Ik wil Lewandowski bedanken voor deze daad van solidariteit en voor al zijn werk namens mijn land,” zei hij.

Geef een reactie