Wie wint de Ballon d’Or 2022?

De Ballon d’Or is lange tijd beschouwd als de hoogste individuele eer in het voetbal. Hij wordt al sinds 1956 uitgereikt.

Het was 55 jaar geleden dat het gerespecteerde voetbaltijdschrift France Football op het idee kwam om de beste speler van Europa te eren door de beste voetbaljournalisten van het hele continent te ondervragen en hem de Ballon d’Or (Gouden Bal) toe te kennen. Stanley Matthews won de allereerste Ballon d’Or in 1956, terwijl de Noorse Ada Hegerberg in 2018 de eerste winnares van de Ballon d’Or Feminin was.

Messi was de winnaar van vorig jaar, terwijl Alexia Putellas van Barcelona de derde editie van de Ballon d’Or Feminin voor zich opeiste, maar er zal een nieuwe naam op de trofee staan wanneer deze tijdens de ceremonie in Parijs wordt uitgereikt. In augustus maakte France Football zijn 30-koppige shortlist voor de Ballon d’Or van 2022 bekend. Terwijl Karim Benzema alom wordt getipt om dit jaar de prijs mee naar huis te nemen, was de meest opvallende afwezigheid die van zevenvoudig winnaar Lionel Messi.

Eerder werd een uitgelekte lijst met Ballon d’Or-ranglijsten online gezet, die laat zien wie Lionel Messi zal vervangen als beste speler ter wereld. De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op 17 oktober 2022 en wordt opnieuw in Parijs gehouden. Volgens het bericht zal Karim Benzema de kroon van Messi overnemen als de beste speler ter wereld en de concurrentie van Sadio Mane als tweede en Vinicius Jr als derde afhouden.

De award van dit jaar zal worden geselecteerd op basis van een tijdlijn van het Europese clubseizoen 2021/22, die breekt met de vorige award tijdlijn van een volledig kalenderjaar. Voor de FIFA Ballon d’Or wordt gestemd door de coaches en aanvoerders van nationale teams – zoals eerder het geval was voor de FIFA-speler van het jaar – en ook door journalisten, die vroeger de winnaar van de Ballon d’Or van France Football nomineerden.

Lionel Messi heeft de meeste Ballon d’Or-prijzen in de geschiedenis gewonnen, met zeven overwinningen, twee meer dan rivaal Cristiano Ronaldo. Vijf spelers van Real Madrid’s La Liga en Champions League dubbelwinnende ploeg werden dit jaar in de nominaties opgenomen in de vorm van Thibaut Courtois, Casemiro, Vinicius Junior, Karim Benzema en de eeuwige Luka Modric. Het is duidelijk dat Real Madrid-spits Benzema onder hen de duidelijke favoriet is voor de prijs.

Sadio Mane, spits van Bayern München, heeft gezegd dat Real Madrid’s Karim Benzema dit jaar de Ballon d’Or zou moeten winnen. De Senegalese spits, die in de zomer voor 35 miljoen pond overkwam van Liverpool, was vol lof over de Fransman toen hem werd gevraagd naar de Ballon d’Or na de 5-0 overwinning van Bayern op Viktoria Plzen op dinsdag. Benzema en zijn Madrileense ploeggenoten maakten een einde aan de hoop van Liverpool op een zevende Europese kroon.

Zevenvoudig Ballon d’Or-winnaar Lionel Messi vindt ook dat Benzema op 18 oktober de meest prestigieuze individuele prijs van het voetbal moet opeisen. “Ik denk dat er dit jaar geen twijfel mogelijk is,” zei Messi tegen TyC Sports. “Het is duidelijk dat Benzema een spectaculair jaar heeft gehad. Net als Messi vindt Carlo Ancelotti, manager van Real Madrid, dat de 100 journalisten in kwestie hun stem gemakkelijk kunnen uitbrengen: “Ik denk niet dat iemand daar aan twijfelt”.

De 90min rangschikt de winnaars van de Ballon d’Or Femininin. Het vrouwenspel groeit elk jaar exponentieel en Euro 2022 was een verwachte katalysator voor een boost in met name Engeland, terwijl Lyon en Barcelona in Europa de vlag hoog houden. De top drie bestaat uit Alexia Putellas, Sam Kerr en Beth Mead. Volgens de publieke stemming van L’Équipe wordt Putellas gesteund om de Ballon d’Or Féminin te winnen, hoewel er met slechts 26,4 procent van de stemmen meer verdeeldheid lijkt te zijn over de ontvanger van de vrouwenprijs.

Geef een reactie