Brighton-middenvelder Enock Mwepu kondigt schokkende pensionering aan op 24-jarige leeftijd vanwege een hartaandoening

Brighton and Hove Albion hebben aangekondigd dat Enock Mwepu op 24-jarige leeftijd met pensioen gaat nadat bij de middenvelder een erfelijke hartaandoening was vastgesteld. De club zei dat Mwepu een “extreem hoog risico zou lopen op een mogelijk fatale hartaanval” als hij competitief voetbal zou blijven spelen. De Zambiaanse middenvelder had dit seizoen zes keer in de hoogste vlucht gespeeld, maar werd negen dagen geleden niet geselecteerd voor de loting bij Liverpool en voor de thuisnederlaag van zaterdag tegen Tottenham.

Mwepu werd ziek tijdens een vlucht om verbinding te maken met de Zambia-ploeg tijdens de laatste pauze in de binnenlandse actie, wat ertoe leidde dat hij tijd doorbracht in het ziekenhuis voordat hij terugkeerde naar Brighton om harttesten te ondergaan. Volgens een verklaring van Brighton “concludeerden de tests dat zijn ziekte te wijten is aan een erfelijke hartaandoening, die zich later in het leven manifesteert en die eerder niet duidelijk was bij regelmatige cardiale screening. De Premier League-club zei dat het gezondheidsprobleem niet werd gezien bij eerdere cardiale screeningtests, die topvoetballers elk seizoen routinematig ondergaan.

Mwepu zei dat hij hoopte zijn betrokkenheid bij de sport voort te zetten na het ontvangen van het verwoestende nieuws. In een verklaring op Twitter zei Mwepu dat hij “zijn droom had waargemaakt door de Premier League te bereiken”, maar dat “aan sommige dromen een einde komt”. Brighton-voorzitter Tony Bloom en hoofdcoach Roberto De Zerbi hadden er allebei zo’n spijt van en zeiden: “We zullen er alles aan doen om hem te helpen.” Mwepu zal de heldendaden van Brighton nu van een afstand volgen, met een positieve start van de 2022-23-campagne, waarbij ze de zevende plaats in de Premier League-tabel bezetten.

Mwepu speelde in totaal 27 wedstrijden voor Brighton, scoorde drie keer en won 23 interlands voor Zambia. Hij won ook vier Oostenrijkse landstitels met Salzburg en speelde in de Champions League in een team met Erling Haaland. Hij kwam vorig jaar bij Brighton.

Geef een reactie