Wat betekent het dragen van de regenboogarmband tijdens het WK in Qatar?

Ter ondersteuning van de LGBTQ+ gemeenschap en als onderdeel van een initiatief om discriminatie te bestrijden, kondigde de FA in september aan dat Engeland tijdens het hele toernooi een regenboogarmband zal dragen. Een “OneLove”-campagne voor integratie en de strijd tegen discriminatie, die het hele seizoen loopt, wordt gesteund door het bestuursorgaan en negen andere Europese landen.

Ter ere van Pride Month droeg Engeland-aanvoerder Harry Kane afgelopen zomer een regenboogarmband tijdens een wedstrijd tegen Duitsland op de Euro 2020-finale. De spits van Tottenham en Engeland verklaarde: “Het is voor mij een eer om samen met mijn collega-aanvoerders van het nationale team de belangrijke OneLove-campagne te steunen.” Daarnaast zullen de armbanden tijdens het WK worden gedragen door aanvoerders van negen Europese landen, waaronder Engeland en Wales.

De Fifa moet de aanvoerders echter nog toestemming geven om de armbanden in Qatar te dragen. De Fifa en gastland Qatar zullen nu beslissen of zij de verzoeken van de Europese landen al dan niet inwilligen.

In Qatar worden leden van de LGBTQ-gemeenschap geconfronteerd met wettelijke obstakels die niet-leden niet ondervinden. Met name mannelijke homoseksualiteit is in Qatar tegen de wet en wordt bestraft met maximaal zeven jaar gevangenisstraf en een boete.

Een Qatarese mensenrechtenactivist heeft verklaard dat LGBTQ+ bezoekers aan Qatar voor het WK kwetsbaar zijn voor “gay-bashing” aanvallen van de lokale bevolking door het gebrek aan middelen van de veiligheidsdiensten. Een van de leden van de LGBTQ+ gemeenschap, Dr. Nasser Mohamed, gelooft dat de lokale bevolking, die volgens hem effectief “getraind” is om LGBTQ+ personen aan te vallen, de grootste bedreiging zal vormen voor hun supporters.

Sinds de creatie in 1978 heeft de regenboog gediend als symbool voor de LGBTQ-gemeenschap. Ter herinnering aan de Stonewall-rellen, die plaatsvonden in New York City in juni 1969, is juni al lang aangewezen als LGBTQ Pride Month. De eerste regenboogvlag werd gemaakt door de drag queen en openlijk homoseksuele kunstenaar Gilbert Baker.

De regenboogvlag is nu een wereldwijd symbool van LGBTQ-trots, en men ziet hem overal ter wereld trots wapperen in zowel hoopvolle als uitdagende tijden.

Ondertussen vraagt de voetbalbond aanvullende informatie over de garanties van het lokale organisatiecomité dat alle fans, ook LGBTQ+-fans, veilig en welkom zijn in Qatar. Fatma Al-Nuaimi, Executive Director of Communications van het Supreme Committee for Delivery & Legacy of the World Cup 2022, beweert echter dat er geen gevallen van discriminatie zijn geweest.

Dr. Mohamed is er echter van overtuigd dat de autoriteiten een “zuivering” van de LGBTQ+ invloed in Qatar zullen beginnen na het WK, dat op 20 november begint. Hij heeft contact met ongeveer 50 leden van de LGBTQ+ gemeenschap in Qatar. Hij verklaarde: “Qatar doet zich voor als een echt tolerante, gastvrije en accepterende samenleving.”

Geef een reactie