Wat betekent de neergang van Liverpool na zeven jaar aan het roer van Jurgen Klopp?

Ondanks het feit dat het pas oktober is, lijkt de 3-2 nederlaag van Jurgen Klopp’s Liverpool ploeg tegen Arsenal op zondag hun jacht op de Engelse Premier League titel al voor Halloween effectief te hebben beëindigd. Velen zijn geschokt door hun achteruitgang, maar niemand meer dan Jurgen Klopp en zijn spelers.

Aanstaande zaterdag viert Jurgen Klopp zijn zevende verjaardag als manager van Liverpool. Zijn ambtstermijn als manager van Borussia Dortmund en Mainz eindigde beide rond deze tijd, wat de vergelijking met Liverpool opriep gezien de trage start van het seizoen. In zijn eerste zeven jaar op Anfield heeft Klopp van zijn spelers reuzen gemaakt, maar het leven is wreed in die zin dat aan alles een einde moet komen. Het kan niet worden vermeden.

Ibrahima Konaté, die zondag in de met 3-2 verloren wedstrijd tegen de onverwachte koploper Arsenal terugkeerde van een blessure, zei: “Ik ben erg verdrietig voor het team omdat we niet goed begonnen zijn.” The Reds hebben slechts twee van hun acht wedstrijden gewonnen, waardoor ze 10e staan in de competitie, 14 punten achter de Gunners. Het team heeft zijn slechtste start in zeven jaar achter de rug en bleef ver achter bij de verwachtingen van de afgelopen seizoenen.

In de tussentijd lijkt het erop dat ze het enige tijd zonder Luis Díaz moeten stellen. Door een knieblessure, opgelopen tijdens de 3-2 nederlaag van zondag tegen Arsenal, is de aanvaller tot december uitgeschakeld. De blessure houdt de Colombiaanse international uit tot na het WK, maar uit scans is gebleken dat hij niet geopereerd hoeft te worden. Hoewel de precieze omvang van het probleem nog niet is vastgesteld, bevestigde Jürgen Klopp dat het er niet beter op lijkt te worden. Daarnaast bevestigde Klopp dat Trent Alexander-Arnold scans nodig heeft voor zijn blessure bij Arsenal zondag.

In het Emirates van zondag bleven de opvallende tekortkomingen van Salah voor het doel, en de aanvaller werd na 20 minuten gewisseld nadat hij geen indruk had kunnen maken op Arsenal’s reserve linksback Takehiro Tomiyasu. Alexander-Arnold, Salah en Van Dijk behoren tot de meest teleurstellende spelers van dit seizoen. Alisson, Henderson, Robertson en Fabinho hebben het ook allemaal moeilijk gehad.

Dit seizoen zijn de moeilijkheden van Liverpool tekenen dat een grote operatie op Anfield nodig is. Verandering is niet alleen noodzakelijk, maar ook essentieel. Het wordt nog erger gemaakt doordat het moeilijk is één duidelijk probleem aan te wijzen, een probleem dat kan worden opgelost om Liverpool weer op de rails te krijgen.

Hoewel Liverpool twee keer zoveel doelpunten tegen krijgt en ongeveer evenveel kansen creëert als vorig seizoen, is het aantal tegenschoten en verwachte tegendoelpunten gestegen. In de tussentijd heeft Klopp niet zo veel kunnen rouleren als hij had gewild, omdat dit seizoen een vergelijkbare reeks blessures bij alle teamleden heeft plaatsgevonden. Ook de nieuwe regel van vijf wisselspelers, waar hij al zo lang voor pleit, heeft hij niet kunnen toepassen.

Hoewel de manager van Liverpool het moeilijk heeft, is er geen betere kandidaat om het tij van de club te keren. Klopp heeft al eerder mentale monsters gemaakt, en de eigenaren van de club moeten hem steunen om dat opnieuw te doen. Hij zal dat zeker weer kunnen.

Geef een reactie